Beleven in de Kolonie

De regio rond Frederiksoord, Wilhelminaoord en Nijensleek is meer dan alleen een gebied waar je kunt wonen en werken. Er is van alles te beleven. Voor de inwoners zelf, maar ook voor onze gasten. Het gebied is goed bereikbaar via rijksweg A32 en ligt ingeklemd tussen nationale parken en natuurgebieden. Denk aan het Drents Friese Wold, Dwingelderveld, Weerribben-Wieden, landgoed De Eese en de Woldberg. Dichtbij zijn leuke stadjes als Steenwijk en Meppel. Zwolle ligt op nog geen half uur van de Kolonie. Op deze website geven we een overzicht van overnachtingsmogelijkheden, attracties, musea en andere zaken die het verblijf in de ‘Kolonie’ aantrekkelijker maken.

Bed and Breakfast Hierboven Wilhelminaoord

Op de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel staat het koloniekerkje, met daarbij een authentieke pastorie die ingericht is als Bed en Breakfast Hierboven. Wij ontvangen je graag in een van onze sfeervolle, ruime kamers met comfortabele bedden. De bed en breakfast is een plek waar het goed toeven is, waar je lekker tot rust kan komen en van waaruit de prachtige omgeving te ontdekken is. Een plek waar je ’s ochtends wakker wordt met de geur van vers brood en een fantastisch ontbijt geserveerd krijgt met pure, biologische producten. De koffie en thee staan voor je klaar!
Ga naar de website

Ons Dorpshuis

Ons Dorpshuis: De ontmoetingsplaats voor Wilhelminaoord, Frederiksoord en wijde omgeving. Een geweldige accommodatie waar sfeer en ongedwongenheid centraal staan. Tal van verenigingen en activiteiten vinden er onderdak. De ideale plek om gezellig te klaverjassen, biljarten of een drankje te nuttigen aan één van de gezellige bars. Een moderne, goed verzorgde plek met een smaakvol interieur en inrichting. Perfect uitgerust met bars, geluidsinstallaties, keuken etc. Ook te huur als onderkomen voor bedrijfsbijeenkomsten.  En het belangrijkste: het personeel dat zich allemaal inzet om "Ons Dorpshuis" een gastvrije plek voor iedereen te laten zijn. Tot ziens in "Ons Dorpshuis"!

Ga naar de website

Het Huygens Huys

In het Huygens Huys  vindt u een prachtige collectie antieke klokken en barometers. Verder verkopen ze klassieke polshorloges en zakhorloges en zijn er altijd een aantal mooie kleine antieke meubels, antiek zilver, glas en schilderijen. U kunt er terecht voor een professionele reparatie/ restauratie van oude en antieke klokken, horloges en barometers. Daarnaast kopen ze ook bijzondere klokken in. Ze werken voor reparaties en restauraties door het hele land.
Ga naar de website

OBS De Kievitshoek

Openbare basisschool De Kievitshoek in Wilhelminaoord is een echte streekschool. De school heeft zo'n 120 leerlingen uit de koloniedorpen Frederiksoord en Wilhelminaoord, maar ook uit omliggende kernen zoals Nijensleek. De Kievitshoek is een actieve school waar alle leerlingen gelijk zijn en een plaatsje vinden. De slogan van De Kievitshoek is dan ook: "daar waar leren leuk is". Bekijk hun website eens.
Ga naar de website

Het Pauperpad

Het Pauperpad is een unieke belevingsroute die u voert langs markante plekken van de voormalige kolonies van de Maatschappij van Weldadigheid. Startend in Norg wandelt u langs een prachtige route naar Veenhuizen. Johannes van den Bosch, een maatschappelijk betrokken generaal, bouwde hier in 1823 drie grote gestichten. Een fietstocht voert u vervolgens verder naar Frederiksoord, waar Johannens van den Bosch de eerste vrije landbouwkolonie oprichtte
Ga naar de website

Bamboekwekerij Mei Chu

In de tuin van 3 hectare wisselen wij 80 bamboesoorten af met Chinese en Japanse bomen, heesters en vaste planten. De tuin is in de afgelopen 15 jaar stukje bij beetje onder architectuur ontworpen en aangelegd. Voor bezoekers met kennis van bamboe, bomen en heesters heeft onze tuin veel te bieden. Zo vindt u bij ons onder andere de nationale planten collecties van Viburnum, (Gelderse roos), Euonymus (Kardinaalsmuts) en Wisteria (Blauwe regen). Deze collecties zijn uniek en als NPC ( Nederlandse Planten Collecties) ondergebracht bij de Koninklijke Vereniging Boskoopse Cultures.
Ga naar de website

Nationaal Park Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. De beheerders van het Dwingelderveld - Staatsbosbeheer,Natuurmonumenten en particulieren - zorgen dat bossen, heidevelden en vennen in goede conditie blijven. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee gehandicaptenpaden kunnen recreanten en vakantiegangers de natuur te ontdekken. Er is zelfs een Nachtwandelroute. In dit Nationaal Park kunnen bezoekers nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten…
Ga naar de website

Bessen en aardbeien bij Weldaad Bessen

Op ons bedrijf Weldaad Bessen telen we op een zo natuurlijk mogelijke manier onze bessen. Aardbei, blauwe bes, braam, framboos, kruisbes, rode, witte en zwarte bes. Aan dit rijtje kunnen we nu ook taybes, kwee en mispel toevoegen. Er wordt steeds gekeken hoe er op een verantwoorde manier kan worden geteeld, zodat de smaak en de voedingstoffen optimaal blijven. Wilt u het allemaal eens in het echt bekijken, dan bent van harte welkom om in de zomermaanden het bedrijf te bezoeken.
Ga naar de website

Overnachten in Charme logies De Nijenshof

Charme Logies De Nijenshof in Nijensleek is gevestigd in een voormalige boerderij aan de rand van het natuurgebied De Eese. De tuin met vijver, de boomgaarden en de terassen beslaan bij elkaar een oppervlakte van 1,5 ha. De suites bieden u een hoeveelheid ruimte die u zelden zult aantreffen. 
Ga naar de website

Bosbad Vledder

Het Bosbad in Vledder ligt aan de doorgaande weg van Vledder naar Frederiksoord, naast camping 'de Adelhof'. Het bad ligt geheel beschut in een bosrijke omgeving. Bosbad Vledder bestaat uit twee zwembaden, een peuterbad en een familiebad. Het peuterbad beschikt over een spuiteendje en een zandstrand met verschillende speelfaciliteiten. Bij het grote bassin staat een 10 meter lange familieglijbaan.
Ga naar de website

Hotel Frederiksoord

Een unieke plek om heerlijk te genieten en uit te rusten? Hotel Frederiksoord is een historisch pand, gelegen aan de rand van 't Sterrebos in Frederiksoord. Het hotel stamt uit de 18e eeuw en is teruggebracht in haar originele en sfeervolle staat. De eeuwenoude historie is goed voelbaar in het pand. Bij Hotel Frederiksoord kunt u betaalbaar overnachten met een luxe, bijzondere uitstraling. Bezoek ons hotel restaurant alleen of met uw groep vrienden, familie of collega's.
Ga naar de website

Kolonieconcerten

De "Stichting Kolonieconcerten" organiseert in de herfst- en wintermaanden concerten op de zondagmiddag in het voormalige koloniekerkje van de "Maatschappij van Weldadigheid". Het kerkje is gelegen aan de Koningin Wilhelminalaan 53 te Wilhelminaoord.
Ga naar de website

Museum De Koloniehof

In Museum de Koloniehof, gevestigd in Frederiksoord wordt het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid verteld. Opgericht om de schrijnende armoede aan het begin van de negentiende eeuw te bestrijden. In de nieuw te stichten landbouwkoloniën werd werk, huisvesting, scholing en zorg aangeboden om de stedelijke paupers perspectief op een beter bestaan te bieden.
Ga naar de website

Koloniekerk in Wilhelminaoord

Welkom in het sfeervolle koloniekerkje voor alle denkbare plechtigheden en  bijeenkomsten. Dit bijzonder sfeervolle kerkje dateert uit 1851 en biedt met z’n 9 rijen banken en 86 losse stoelen plaats aan 170 bezoekers. Het kerkje wordt graag geboekt als trouwlokatie. En met recht: de mooie lichtinval, de sobere stijlelementen en de prachtige akoestiek zorgen voor een unieke en onvergetelijke sfeer. Maar er is meer mogelijk: denk aan inspiratiebijeenkomsten, bedrijfspresentaties, muziekuitvoeringen door bijvoorbeeld muziekscholen, kunstexposities, lezingen en rouwdiensten.
Ga naar de website

Fitnatic Sport & Leefstijl

Fitnatic sport & leefstijl is een kleine maar gezellige sportschool, waar naast Fitness ook vele groepslessen worden gegeven. Het aanbod: Zumba, Freestyler, Spinning, Pilates, Pump, Bodyshape, TRX Training,Core-stability, Dance Fever, Stretch & Reach, Bodystyling en Martial Balance. We hebben speciale programma's voor senioren. Onze fitness training wordt, na drie keer één op één begeleiding, speciaal op de cliënt afgestemd. Bent u nieuwsgierig geworden naar wat wij te bieden hebben, kom dan gerust eens langs. Wij helpen u graag met uw vragen. Voor lestijden, raadpleeg ons rooster op de website. Tevens kunt u in Fitnatic terecht voor sport- en ontspanningsmassage, Dorn Methode, Hotstone massage en Shiatsu.
Ga naar de website

Bed and Breakfast De Bakkerij in Frederiksoord

Gelegen op de grens met Overijssel en Friesland.  Aan de rand van het Sterrebos in Frederiksoord. Omgeven door natuurgebieden zoals De Weerribben, Het Drents-Friese Wold, Het Dwingelderveld en de toeristische plaats Giethoorn. Een bosrijke omgeving met veel fiets- en wandelroutes. Er zijn 5 gastenkamers die zowel los, als gezamenlijk te boeken zijn. Ook kunt u een vergaderzaal huren, los of in combinatie met de gastenkamers. Heel geschikt in combinatie met de activiteiten die bij ons in de omgeving worden georganiseerd.
Ga naar de website

Voetbalclub Old Forward

Voetbalvereniging Old Forward in Wilhelminaoord heeft ruim 200 leden die voornamelijk in de dorpen Frederiksoord, Nijensleek, Eesveen en Wilhelminaoord wonen. De vereniging bestaat sinds 1898 en is de op één na oudste voetbalvereniging van Drenthe. De club heeft een belangrijke plaats in het sociale leven van vele dorpelingen.
Ga naar de website

Voedselbos Arborealis

Wist u dat u kunt eten van uw eigen 'voedsel'bos? In Wilhelminaoord vindt u voorbeelden van bomen en planten die zorgen voor voedsel bij kwekerij Arborealis. Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos zoals we dat in Europa op enkele plekken nog aantreffen. Een tropisch regenwoud is ook een goed voorbeeld.
Ga naar de website

Weldadig Wonen

Weldadig Wonen is een winkel waar de sfeer van deze regio wordt vertaald in meubels en accessoires. Twee verdiepingen vol met woninginrichting. Ook de voor deze regio kenmerkende rotanmeubelen zijn er te koop.
Ga naar de website

Fruithof Frederiksoord

De stichting Fruithof beheert een groot aantal fruitrassen die zijn verzameld door de Noordelijke Pomologische Vereniging. In de Fruithof staan 800 verschillende soorten appel-, peren- en pruimenrassen. Vrijwilligers dragen zorg voor de fruitbomen.
Ga naar de website

Nationaal Park Drents Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold is aangewezen als Natura2000 gebied en behoort doordoor tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa.
Ga naar de website

Bed and Breakfast 54 Nijensleek

In Nijensleek, gelegen in Drenthe vlakbij Friesland en Overijssel, vindt u Bedandbreakfast54. De fraai gerestaureerde boerderij van de familie Van Geel dateert uit 1810. Onze B & B omvat het gehele voorhuis en heeft een eigen ingang, waardoor het ook prima als appartement met 3 slaapkamers kan fungeren.
Ga naar de website

Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde

Het Nationaal Vlechtmuseum heeft een brede collectie van zowel traditioneel als eigentijds vlechtwerk. Naast het bekende mandwerk en meubilair zijn er ook siereaden, kunstnijverheid, gebruiksvoorwerpen en designobjecten. Het vlechten werd in de regio ooit ingevoerd om iets te doen tegen de armoede en mensen de mogelijkheid te geven met hun gevluchten voorwerpen geld te verdienen. Zeker een bezoekje waard.
Ga naar de website

Camping De Moesberg

De Moesberg’ is een gemoedelijke, eigenzinnige familiecamping, misschien zelfs een tikkeltje eigenwijs…, maar daar houden wij hier wel van… U kunt hier basis kamperen, maar ook luxe recreëren.Van kampeerplaats met een klein tentje tot een glamoureus comfortplaats met privé-sanitair… van chalet tot vrije kavel… de keuze is reuze! ’De Moesberg’ heeft u comfort, gezelligheid, sportiviteit, maar ook rust & ontspanning te bieden….niets moet en (bijna) alles mag. Is uw belangstelling gewekt? Kom dan gerust eens een bezoekje aan ons park brengen. De koffie is klaar!
Ga naar de website

Museums Vledder

Kunst is leuk, vinden ze in de Museums Vledder. En kunst hebben ze daar volop: schilderijen, grafiek, glas. Je kunt er stilletjes van genieten, maar ook mee lachen. Zeker bij de valse kunst. De Museums zijn bekend van de rondleidingen door de valse kunst, die zeer vermakelijk zijn. Alle trucs van vervalsers komen aan bod, ook de verhalen over de meestervervalsers, zoals Han van Meegeren en Geert Jan Jansen.
Ga naar de website

Zeemuseum Miramar

Sinds 1965 bevindt zich in Vledder een zeemuseum. Dit museum herbergt de unieke verzameling zeecuriosa van wijlen juffrouw Jeanne Warners. Zij is de oprichtster van dit zeemuseum en zij bedacht ook de naam: Miramar. Dit is het Spaanse woord voor 'aanschouw de zee'. Zij bracht de zee naar Drenthe, de provincie van bos en hei. In haar zoektocht naar de schatten van de zee bezocht de excentrieke juffrouw Warners in 30 jaar tijd meer dan 80 landen. Naast de vaste expositie en een documentaire over het leven van juffrouw Warners, zijn er regelmatig thematentoonstellingen waardoor een bezoek aan Miramar altijd boeiend en nooit hetzelfde is.
Ga naar de website

Tuinen zonder drempels

Paviljoen De Stichting Gehandicaptentuin beheert in Frederiksoord een voorbeeldtuin of ideeëntuin waar zichtbaar gemaakt wordt hoe een mens ondanks hoge leeftijd of beperking toch nog actief kan zijn in de tuin. De tuin bevat een aantal afdelingen waarin de mogelijkheden voor de diverse doelgroepen zichtbaar gemaakt zijn. Zo hebben we een stokloperstuin, een rolstoeltuin en een geurtuin voor blinden en slechtzienden. Onze voorbeeldtuin is er niet alleen voor bejaarden en gehandicapten maar ook voor het onderwijs, voor tuinarchitecten, hoveniers en arbeidstherapeuten. Kom eens langs en neem zelf een kijkje.
Ga naar de website

Neem contact op

In de Kolonie

Deze website In de Kolonie is een initiatief van de Kerngroep Kolonie, een ‘denktank’ van verschillende partijen in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Nijensleek. De Kerngroep ontwikkelt initiatieven en brengt mensen en organisaties bij elkaar. Doel: prettiger wonen, werken en leven in de kolonie.

Heeft u opmerkingen of suggestie? Meld ze ons via het reactieformulier hiernaast. Alvast bedankt.